5 tips voor het opmeten van je ramen

Het ophangen van je nieuwe raamdecoratie kan soms nogal wat problemen opleveren. Misschien heb je het al wel eens meegemaakt dat je bijvoorbeeld nieuwe rolgordijnen hebt gekocht die nét te klein zijn, waardoor er een kier ontstaat of dat je ze überhaupt niet kunt monteren op de manier die je graag wilde.  Daarom is het vang belang de ramen goed op te meten voordat je nieuwe raamdecoratie bestelt. Wil jij je raam opmeten en kun je hier wel wat tips bij gebruiken? In deze blog geven wij je 5 handige tips die het opmeten van je ramen een stuk gemakkelijker maken!

Tip 1: Gebruik een rolmaat die lang genoeg is

Zorg ervoor dat de rolmaat die je bij het opmeten van ramen gebruikt lang genoeg is om de hoogte en de breedte van je raam in één stap op te meten. Het klinkt als een simpele tip, maar je kunt heel makkelijk een meetfoutje maken wanneer je bijvoorbeeld de hoogte van je raam in twee stappen op moet meten. Heb je geen rolmaat die lang genoeg is? Gebruik dan een potloodje bij het opmeten om de ramen zo precies mogelijk op te meten.

Tip 2: Houd rekening met obstakels

Houd tijdens het opmeten rekening met obstakels zoals verwarmingsbuizen (vooral in wat oudere huizen) en vensterbanken. Heb je de ruimte om je nieuwe raamdecoratie op te hangen op de manier die je wilt? Zit er niets in de weg? Let er goed op, want een buis of vensterbank die in de weg zit neemt al snel meerdere centimeters in beslag.

Tip 3: Raam opmeten op meerdere plekken

Meet je ramen op meerdere plekken op. Het kan namelijk voorkomen dat je raam een kleine afwijking vertoont die, wanneer je er geen rekening mee houdt, voor problemen kan zorgen. Meet voor de hoogte bijvoorbeeld bovenin, in het midden en onderin het raam op. Bestel vervolgens de kleinste gemeten maat, zodat je zeker weet dat je nieuwe raamdecoratie past.

Tip 4: Bepaal je montagemethode

Dit klinkt ook als een logische tip, maar aangezien het om een aanzienlijk verschil in centimeters gaat, noemen we hem toch maar: bepaal voordat je begint met meten hoe je je nieuwe raamdecoratie op wilt hangen. Je hebt hierbij in principe twee opties: ‘montage op de dag’ en ‘montage in de dag’. Voor beide montagemethodes geldt een andere meetinstructie. Let hier dus goed op bij het opmeten van je ramen. Hieronder leggen we in het kort uit wat het verschil is.

Montage op de dag

Montage op de dag
‘Montage op de dag’ betekent dat je je nieuwe raamdecoratie tegen de deur, op de muur of voor het kozijn monteert. Hierbij is er dus sprake van een overlapping, die ervoor zorgt dat je ramen groter kunnen lijken. Ook is deze montagemethode perfect voor het verbergen van verouderde of lelijke muren en/of kozijnen.

Hoe meet je een raam als je deze manier van monteren wilt gebruiken? Het is belangrijk dat je de gewenste overlapping bij de breedte optelt. Wij raden je dan ook aan om altijd 5 centimeter extra te meten. De hoogte van je ramen meet je op dezelfde manier.

Montage in de dag

Montage in de dag
‘Montage in de dag’ betekent dat je je nieuwe raamdecoratie niet vóór maar ín het kozijn of tússen de muren monteert. Bij deze montagemethode is er dus geen sprake van overlapping. De voordelen hiervan zijn dat je raamdecoratie beter isoleert en dat het op een mooiere manier aansluit op je muren en/of kozijnen.

Hoe meet je een raam als je deze manier van monteren wilt gebruiken? Voor de breedte meet je de maten onderin, bovenin en in het midden van de ruimte. Vervolgens kies je de kleinst gemeten maat (we raden je aan hier nog 1 centimeter van af te halen). De hoogte bepaal je door aan beide kanten te meten (links en rechts) en de hoogst gemeten maat te bestellen.

Tip 5: Meet twee keer!

We hebben het al eens vaker genoemd, maar: meten is weten, twee keer meten is zeker weten! Heb je je ramen opgemeten? Meet je ramen dan nogmaals op voordat je je nieuwe raamdecoratie gaat bestellen. Een foutje is namelijk snel gemaakt, maar ook heel gemakkelijk te voorkomen door jezelf even te controleren.

Vragen?

Heb je nog vragen over hoe ramen opmeten precies in zijn werk gaat? Neem dan gerust contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Contact

Extra tips

Ga je voor plissé gordijnen? Dan hebben we nog een extra tip voor je: lees onze meetinstructies voor plissé gordijnen! Via de knop hieronder kun je deze gemakkelijk lezen.

Bekijk hier de meetinstructies

Geef een antwoord

De waardering van trisq.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 245 reviews.