Nieuwe gordijnen? Recycle je oude met deze DIY-ideeën!

Gordijn stoffen met schaar

Je hebt nieuwe gordijnen gekocht en hebt de oude over. Wat doe je ermee? Je kan ze verkopen of weggeven, maar je kunt ze ook recyclen! In deze blog leggen we je uit hoe je van je oude gordijnen nieuwe dingen maakt. We geven je drie Do-It-Yourself ideeën die helemaal niet zo moeilijk te maken zijn, dus je kunt er zo mee aan de slag.

Moeilijkheidsgraad: beginner.

Het DIY-boodschappentasje

Van je oude gordijn kun je gemakkelijk een boodschappentasje maken. De tas is dan behoorlijk stevig en zal veel minder snel tot niet kapot scheuren dan de standaard plastic boodschappentasjes. Hij is wel ietsje kleiner, maar daardoor ook gemakkelijk op te vouwen en mee te nemen. Daarnaast is ‘ie ook beter voor het milieu!

Materialen
 Oud gordijn
 Meetlint, potlood en schaar
 Naaimachine of naald en draad
 Spelden

boodschappentasje afbeelding 1

De tas
Stap 1 – Knip uit je stof twee stukken van 53 x 43 cm. Dit zal de tas vormen.

Stap 2 – Leg de twee stukken stof van 53 x 43 cm op elkaar, met de goede kanten van de stof naar binnen. Naai de twee lange kanten en één korte kant op elkaar, zo naai je de zijkanten en de onderkant van de tas dicht.

Stap 3 – Keer de tas binnenstebuiten en zoom de bovenste rand van de tas 3 cm om naar binnen toe.

De hengsels
Stap 4 –
Knip twee stroken van +/- 6 cm breed en 65 cm lang, zodat het hengsel nog ongeveer 60 cm is wanneer hij aan de tas is genaaid.

Stap 5 – Speld de zijkanten aan elkaar vast en naai ze, met de goede kanten van de stof naar binnen.

Stap 6 – Keer de hengsels binnenstebuiten.

TIP: Speld een veiligheidsspeld aan één uiteinde van je hengsel en druk deze door het hengsel, hiermee kan je hem makkelijker binnenstebuiten keren.

boodschappentasje afbeelding 2
boodschappentasje afbeelding 3

Stap 7 – Bekijk op welke plaatsen je de hengsels wilt hebben. Vouw de onafgewerkte eindjes een klein stukje naar binnen. Naai deze vast met een vierkantje met een kruis erin aan het uiteinde van elk hengsel op de zoom.

TIP: Tasje te saai? Pimp deze met een opstrijkvel of patches. Zo kan je het tasje helemaal je eigen maken.

Een DIY-kussensloop

Je kunt ook gaan voor een leuke kussensloop/kussenhoes. Een kussenhoes naaien is helemaal niet moeilijk en je kunt er heel makkelijk de woon- of slaapkamer wat persoonlijker mee maken. Deze kussenhoes heeft een envelop-opening. Met deze handleiding gaan we een kussenhoes maken van 40 x 40 cm.

Materialen
Oud gordijn (van minstens 110 cm breed)
 Meetlint, potlood en schaar
 Naaimachine of naald en draad
 Spelden
 Een kussen om de sloop mee te vullen

kussensloop afbeelding 1

Stap 1 – Knip een stuk stof van 44 x 44 cm, een stuk van 25 x 44 en een stuk van 35 x 44 cm af. Het stuk van 44 x 44 cm is de voorkant van het kussen, de andere twee stukken vormen de envelop-opening aan de achterkant.

Stap 2 – We beginnen met het naaien van de achterkant. Het korte stuk komt boven, het lange stuk beneden. Neem het bovenste stuk stof, vouw de naad 2,5 cm om. Speld vast en naai om.

Stap 3 – Neem de onderste stof en naai ook een naad van 2,5 cm om.

kussensloop afbeelding 2
kussensloop afbeelding 3

Stap 4 – Pak nu het stuk stof voor de voorkant. Leg dit met de goede kant naar boven. Leg hier eerst het bovenste stuk van de achterkant netjes recht op (met de goede kant naar beneden). Speld vast.

Stap 5 – Leg dan het onderste stuk stof op de rest. Speld dit netjes recht vast, vooral bij de overlappingen.

Stap 6 – Nu kun je alles aan elkaar gaan naaien. Doe dit op 2 cm.

TIP: Knip na het naaien de hoekjes van je kussensloop schuin af. Zo worden de hoeken van je kussens strakker.

Stap 7 – Keer de kussensloop binnenstebuiten en doe het kussen erin.

De DIY-vlaggetjeslijn

Niets is zo’n vrolijke bezigheid als vlaggetjes ophangen. Voor een verjaardagsfeest, voor een barbecue of gewoon in je woonkamer of de speelkamer op te hangen als decoratie! Ben je die standaard plastic vlaggetjes van de winkel moe, ben je een beetje handig en heb je oude gordijnen over die je wil recyclen? Dan maak je ze met deze handleiding gemakkelijk zelf!

Materialen
Oud gordijn
Meetlint, potlood en schaar
Stuk lint (bij voorkeur biaslint, maar ander lint van ongeveer 3-5 cm breed kan ook)
Naaimachine of naald en draad
Stuk karton of papier voor patroon vlaggetjes

vlaggetjes afbeelding 1

Patroon
Stap 1 – Trek bovenaan het papier of karton een horizontale lijn van 19,5 cm. Zet in het midden van de lijn een streepje.

Stap 2 – Trek vanaf het streepje een lijn van 19cm recht naar beneden. Verbind de eindes van de bovenste lijn met de punt van de verticale lijn. Je hebt als het goed is nu een driehoek.

Stap 3 – Knip het driehoek uit, dit is het patroon voor je vlaggetjes. Op deze manier zijn al je vlaggetjes hetzelfde formaat.

Stap 4 – Bepaal hoeveel vlaggetjes je wilt hebben en doe het aantal keer twee. Dit is hoeveel driehoekjes je moet uitknippen voor je vlaggetjeslijn.

Vlaggetjes
Stap 5 – Leg twee driehoekjes op elkaar met de goede kant naar binnen toe. Speld de schuine stukken en naai deze dicht. Laat de bovenkant open.

Stap 6 – Herhaal dit met alle vlaggetjes en draai ze binnenstebuiten. De vlaggetjes zijn nu klaar om aan het lint te naaien.

vlaggetjes afbeelding 2

Stap 7 – Je hoeft de driehoekjes maar tussen het lint te vouwen en ze even vast te spelden zodat ze niet verschuiven tijdens het stikken. Voor 26 vlaggen heb je ongeveer zo’n 6 meter lint nodig, maar ook dit kies je natuurlijk zelf. Hou er wel rekening mee dat je ruimte laat om je vlaggenlijn op te hangen. Begin dus op zo’n 30 centimeter van de kant met het sorteren van vlaggetjes.

Je vlaggetjes zijn nu helemaal klaar! Hang ze op een mooi plekje en bewonder je zelfgemaakte slinger!

TIP: Je kan van vilt vormpjes of letters knippen en deze op de vlaggetjes naaien of lijmen. Zo kan je bijvoorbeeld een slinger maken met de naam van een pasgeboren kindje erop of een boodschap zoals ‘gefeliciteerd’, ‘Happy birthday’ of iets anders!

vlaggetjes afbeelding 3

Geef een antwoord

De waardering van trisq.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 246 reviews.