Meer licht in de kamer

Kan je kamer wel wat meer licht gebruiken? Het is mogelijk om op verschillende manieren meer licht te creëren in huis. Niet iedereen houdt van dezelfde hoeveelheid lichtinval. Met deze manieren bepaal je zelf hoeveel lichtinval je hebt. Welke methode het beste geschikt is voor jou, hangt ook af van de kamer die je wilt verlichten en wat precies het doel is.

Onbelemmerde lichtstralen

Het klinkt heel logisch, maar toch houdt niet iedereen er rekening mee. Zorg ervoor dat het licht naar binnen kan schijnen. Als het licht wordt geblokkeerd door hoge struiken of meubels dan blijft het somber binnen. Zet deze dus niet vlak bij het raam. Daarnaast is het ook belangrijk om vensterbanken niet vol te zetten met planten en accessoires. Ook hierdoor wordt zonlicht geblokkeerd.

Licht interieur voor een lichte uitstraling

Donkere meubels kunnen ook een oorzaak zijn dat het donker is in huis. Heb je een kamer waar veel donkere tinten de basis vormen van het interieur? Dan is de kans groot dat het ook donker oogt. Donkere kleuren absorberen namelijk het licht dat de kamer binnen straalt. Kies je voor lichte kleuren? Dan wordt het licht weerkaatst, wat zorgt voor een lichte kamer. Kleuren als wit, grijs, violet en blauw weerkaatsen het licht.  

Laat licht weerkaatsen

Gebruik de kleuren in het interieur om meer licht te creëren. Hierdoor wordt gezorgd dat het licht van lampen en het natuurlijke licht weerkaatst kan worden. Lichte verf of behang op de muren, lichte vloeren, een licht vloerkleed, een lichte kleur verf op het plafond en lichte meubels helpen allemaal om meer licht te krijgen in huis. Daarnaast kun je ook nog gebruik maken van spiegels in huis. Door deze op strategische wijze te plaatsen laat je het licht weerkaatsen door de kamer. Het beste is om de spiegel tegenover het raam te plaatsen voor het beste effect.

Strategisch gebruik van lampen

Niet alleen zonlicht is een manier om meer licht in huis te creëren. Zeker als het buiten donker wordt moet je op zoek naar andere manieren om het gezellig licht te maken in huis. Daarom is het belangrijk om gebruik te maken van lampen. Deze dienen op strategische plekken geplaatst of opgehangen te worden. Plafondlampen, bureaulampen, tafellampen en spotjes, er zijn veel verschillende soorten lampen in het interieur op te nemen. Wat het meest geschikt is voor jou hangt af van het type kamer, het interieur en de hoeveelheid licht die jij in de kamer wilt. Hierom is het belangrijk om vooral zelf te blijven variëren totdat je de gewenste verlichting hebt gevonden.

Extra ramen voor meer licht

Licht in huis en ramen gaan hand in hand. Zonder ramen krijg je geen natuurlijk licht in huis. Als je weinig ramen hebt kan dit de oorzaak zijn van het gebrek aan licht in huis. Om dit te verhelpen en meer licht te creëren kun je ervoor kiezen extra ramen te laten plaatsen. Het is een uitdagende klus, maar is de investering zeker meer dan waard. Je kunt er naast normale ramen voor kiezen om een dakraam of dakkapel te plaatsen.

Licht met behoud van privacy

Vrije ramen zorgen weliswaar voor veel licht. Dit kan echter wel ten kosten gaan van je privacy. Iedereen die langs komt lopen kan namelijk zo bij je naar binnen kijken. Hier heb je echter oplossingen voor. Alles wat je voor je raam hangt of plaatst houdt licht tegen, houd daar wel rekening mee. Door gebruik te maken van witte jaloezieën of lichtdoorlatende gordijnen zorg je echter alsnog voor een prachtige lichtinval, maar behoud je je privacy.

Tips voor een lichtere kamer

Zoals je ziet heb je veel mogelijkheden om je kamer lichter te maken. De een vraagt om meer inspanning dan andere, maar toch zijn ze ook voor jou toe te passen. Zelfs als je klein woont zijn deze tips ‘gewoon’ toe te passen. Word jij niet vrolijk van een donkere kamer? Ga dan aan de slag met bovenstaande tips. Ongetwijfeld dat het ook bij jou een stuk gezelliger wordt!

Geef een antwoord

De waardering van trisq.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 246 reviews.