Raamdecoratie inkorten – hoe doe je dat?

Het komt nog wel eens voor dat de afmetingen van je ramen en de beschikbare afmetingen van je gewenste raamdecoratie niet overeenkomen. Je nieuwe gordijnen passen nét niet omdat je ze iets te groot besteld hebt. In dat geval kun je je raamdecoratie inkorten, maar hoe doe je dat precies? Eigenlijk is het heel simpel. En met onze hulp gaat het je zeker lukken.

Tips vooraf

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook bij het inkorten van je raamdecoratie is dit het geval. Lees daarom vooraf altijd eerst de tips die wij geven als jij zelf je raamdecoratie wilt inkorten. Heb je nog vragen over deze tips? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

  • Zorg ervoor dat het gordijn dat je bestelt breed genoeg is. Inkorten kan altijd, maar verbreden niet!
  • In de lengte inkorten is niet nodig! De stof die je in de lengte niet gebruikt blijft opgerold en geeft daarmee juist een leuk effect.
  • Probeer zo secuur mogelijk te werken tijdens het inkorten. Bij twijfel liever te weinig inkorten dan teveel. Te weinig kun je namelijk nog corrigeren.
  • Begin altijd met de profielen en kort vervolgens de gordijnen zelf in.
  • Zorg ervoor dat de ondergrond waar je je gordijnen op legt tijdens het inkorten schoon en vlak is.

Twee keer meten is zeker weten

Bij het inkorten van je raamdecoratie geldt altijd het welbekende gezegde: ‘meten is weten, twee keer meten is zeker weten’. Meet je ramen dus altijd twee keer op om te voorkomen dat je je gordijnen verkeerd inkort. Zorg er daarnaast voor dat je je gordijnen aan beide zijden evenveel inkort. Moet je bijvoorbeeld 4 cm inkorten? Kort dan beide zijden met 2 cm in. Hieronder leggen we per raamdecoratie uit hoe deze is in te korten.

1. Bamboe rolgordijnen inkorten en vouwgordijnen inkorten

Onze bamboe rol- en vouwgordijnen zijn gemakkelijk in te korten. Rol ze simpelweg uit en teken met een potlood aan beide kanten een gelijk verschil af. Zaag eerst de houten profielen op maat en knip vervolgens de bamboescheuten op maat met een schaar. Hier kun je eventueel ook een stanleymes voor gebruiken. Het afval kun je gewoon in de groene container gooien, want het is een natuurlijk product! De maximale inkorting is 8 cm per zijde. In totaal zijn ze dus tot 16 cm in te korten.

2. Buitenrolgordijnen inkorten

De buitenrolgordijnen zijn gemakkelijk in te korten met behulp van een ijzerzaag en een schaar. Zaag eerst de boven- en onderprofielen op maat en knip vervolgens met een schaar de stof op maat. Doe dit wel voorzichtig om rafeling van de stof te voorkomen.

3. Duo gordijnen inkorten breedte

Ook de duo rolgordijnen zijn eenvoudig in te korten met een ijzerzaag en een schaar. Zaag de profielen op maat met de zaag en knip vervolgens de stof op maat met een schaar. Doe dit wel voorzichtig. De witte banen zijn namelijk licht geweven en kunnen rafelen als je dit te snel doet. Maximale inkorting: naar eigen wens, maar probeer niet té smal te gaan. Het gordijn kan dan scheef gaan hangen. Tip: een duo rolgordijn inkorten is eenvoudig, maar doe het wel rustig en met precisie!

4. Jaloezieën inkorten

Bij jaloezieën zit het allemaal wat lastiger. We raden inkorting hiervan daarom eigenlijk ook altijd af. Daarom zijn ze ook in veel verschillende breedtes beschikbaar. Wil je toch inkorten? Gebruik dan een ijzerzaag voor de profielen en een ijzerschaar voor de losse lamellen. Weet wel dat je de losse lamellen heel moeilijk weer zo mooi afgewerkt krijgt. Maximale inkorting: inkorten is af te raden, maar naar eigen inzicht uit te voeren.

5. Plissé gordijnen inkorten

De plissé gordijnen van Trisq zijn in te korten met behulp van een ijzerzaagje en een schaar. Gebruik de zaag voor de profielen en de schaar voor de geplooide stof. Je kunt het gordijn helemaal uitvouwen en dan op maat knippen, maar je kunt dit ook doen terwijl het gordijn opgevouwen is. Houd er rekening mee dat de verschillende breedtes ook verschillende maximale inkortingen hebben.

Afmeting gordijnIn te korten
35 – 45 cm6 cm
50 – 60 cm9 cm
65 – 75 cm12 cm
80 – 95 cm15 cm
100 – 120 cm18 cm

6. Vouwgordijn inkorten

Ook bij de vouwgordijnen gaat het allemaal niet heel gemakkelijk. Daarom raden we u ook hier af om in te korten. Wilt u toch graag inkorten? Gebruik dan een ijzerzaag voor de profielen en knip de stof af met een schaar. De stof moet dan natuurlijk wel weer omgenaaid worden. Let op: dit vergt enige vaardigheid (helemaal wanneer u boven de 5 cm inkorting per zijde komt).

Op maat gemaakte raamdecoratie bestellen

Wist je dat je bij ons raamdecoratie op maat kunt bestellen? Zo hoef je zelf niet meer je raamdecoratie op maat te maken en weet je zeker dat je raamdecoratie altijd past! Je kunt kiezen voor rolgordijnen op maat, jaloezieën op maat en plissé gordijnen op maat in vele kleuren, stijlen en afmetingen. Het enige dat jij hoeft te doen is ons de juiste maten doorgeven en wij zorgen ervoor dat jij ze perfect op maat geleverd krijgt. Ben je onzeker of je wel de juiste kleur besteld die perfect past bij jouw inrichting? Geen probleem, bij ons kun je gratis kleurstalen aanvragen. Zo kun je in alle rust bekijken of de kleur goed past in de ruimte. Heb je je nieuwe raamdecoratie al in huis en wil je die graag op maat maken? We leggen je graag uit hoe dit moet!

Vragen?

Heeft u nog vragen over het inkorten van uw rolgordijn, vouwgordijn, jaloezie of plissé gordijn? Of wilt u toch liever uw raamdecoratie op maat bestellen? Neem dan gerust contact met ons op of bekijk ons aanbod voor raamdecoratie op maat.

Contact

Geef een antwoord

De waardering van trisq.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 246 reviews.