Raamdecoratie schoonmaken – hoe doe je dat?

Raamdecoratie kan niet altijd gewassen worden

Je gordijnen of raamdecoratie schoonmaken is niet iets wat je dagelijks doet en daarom is het ook niet bij iedereen bekend hoe je dit precies aan moet pakken. Wij helpen je hier graag verder mee. Het is belangrijk om te weten dat iedere raambekleding op een andere manier schoongemaakt dient te worden. Daarom vind je hieronder een aantal tips die je kunnen helpen bij het reinigen van de verschillende vormen van raamdecoratie.

raamdecoratie schoonmaken tabel

Bamboe rolgordijnen schoonmaken

Je bamboe rol- of vouwgordijnen kun je in principe gemakkelijk schoon houden met een plumeau of een stofdoek. Zitten er toch vlekjes op het gordijn die je niet weg krijgt met een stofdoek?

 • Gebruik een vochtige doek
 • Probeer de vlek voorzichtig weg te vegen
 • Zorg ervoor dat je niet te heet water gebruikt en zorg er ook voor dat je de bamboe niet te nat maakt. Zo voorkom je dat de bamboe vervormt.

Buitenrolgordijnen schoonmaken

Buitenrolgordijnen zijn heel eenvoudig schoon te maken en te houden. Gebruik hiervoor helder water en een zachte borstel. Gebruik geen hogedrukreiniger! Hiermee spuit je de vezels van het doek namelijk kapot. Blijven er toch hardnekkige vlekken zitten?

 • Los een kleine hoeveelheid zachte zeep op in lauw water
 • Probeer de vlek hiermee weg te borstelen

Duo rolgordijnen kunnen niet gewassen worden!

Duo rolgordijnen kunnen niet gewassen worden, wat het reinigen er niet makkelijker op maakt. Toch kun je een duo rolgordijn vaak wel goed schoon krijgen, omdat het meeste vuil dat zich hierop verzamelt gewoon stof is. Dit kun je weghalen met de stofzuiger (op de lichtste stand!).

Toch een vlekje? Probeer deze weg te halen met een stukje plakband of tape. Als je het dan nog niet weg krijgt, doe dan het volgende:

 • Gebruik een vochtige, maar compleet uitgewrongen doek
 • Zorg ervoor dat het doek niet te nat wordt
 • Probeer altijd wrijven te voorkomen.

Toch een vlekje? Probeer deze weg te halen met een stukje plakband of tape.

Aluminium jaloezieën zijn gemakkelijk schoon te houden

Onze aluminium jaloezieën zijn heel gemakkelijk schoon te houden. Omdat ze van aluminium zijn, kun je ze heel gemakkelijk afnemen met een stofdoek of een plumeau. Heb je er toch een paar vlekjes op zitten? Gebruik dan een beetje water et voilà!

Reinigen van houten jaloezieën

Het schoonmaken en schoon houden van je houten jaloezieën is redelijk eenvoudig. Stof allereerst je jaloezieën af met een plumeau of stofdoek. Hiermee haalt u het ergste vuil al van de jaloezieën af.  Zitten er nog vlekjes op de jaloezieën? Maak dan een washandje nat en neem de lamellen van de jaloezie een voor een af.

Op vouwgordijnen zit vaak stof

Lijkt het erop dat je vouwgordijnen aan het verkleuren zijn of dat er vlekken op zitten? Vaak is dit gewoon stof wat je met een plumeau, een stofdoek of een handstofzuiger kunt verwijderen. Heb je er toch een vlekje in? Dep deze af met lauw water tot de vlek weg is, maar wrijf niet! Laat de vouwgordijnen ook altijd bij voorkeur in de schaduw drogen. Zo ga je vervorming tegen.

Het is ook mogelijk om je vouwgordijnen helemaal los te halen en te wassen in een bad of zelfs in je wasmachine.

 • Lees in deze gevallen altijd goed de reinigingsinstructies
 • Zorg ervoor dat je goed weet hoe je de gordijnen weer op moet hangen

Plissé gordijnen schoonmaken

Plissé gordijnen lijken redelijk fragiel, waardoor het ook lijkt alsof de schoonmaak heel lastig is, maar eigenlijk is dit best simpel. Net als bij de andere gordijnen bestaat het meeste vuil gewoon uit stof wat je gewoon met een plumeau weg kunt halen. Als je dit vaak genoeg doet, heb je waarschijnlijk helemaal geen grote schoonmaak nodig. Je plissé gordijn schoonmaken is dus eigenlijk een fluitje van een cent!

Heb je toch vlekken? Probeer deze weg te deppen met een vochtige doek en natuurlijke zeep. Krijg je ze alsnog niet weg? Probeer dan de volgende stappen (maar raadpleeg eerst de fabrikant voor instructies en volg die eerst op):

 1. Maak het doek van het plissé gordijn los van de boven- en onderkant
 2. Leg het gordijn in een badkuip met lauw water en een niet-synthetisch wasmiddel
 3. Laat het gordijn maximaal 2 uur liggen
 4. Spoel het gordijn af en verwijder zeepresten
 5. Laat het gordijn goed drogen en houd hierbij rekening met de plooivorm

Plisse gordijnen wassen is dus mogelijk maar vraag eerst om deskundig advies bij een van onze deskundigen. Met de hulp van Trisq.nl is plisse gordijnen schoonmaken nooit meer een lastige klus!

Vragen of advies nodig?

We hopen dat je nu helemaal zelf je gordijnen kunt wassen, maar als je toch nog vragen hebt over de reiniging van je raamdecoratie kun je ons altijd om advies vragen!

Advies vragen
Dit bericht is gepost in Tips. Bookmark de link.

Geef een antwoord

De waardering van trisq.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 245 reviews.