Welke kleur gordijnen kan ik het beste kiezen?

gekleurde jaloezieën op een rij

Kleuren hebben veel invloed op je interieur. Dat is iets wat we eigenlijk allemaal wel weten, maar waarvan we niet altijd weten waaróm dat zo is. Maar zodra je dat ook weet, kun je er heel goed rekening mee houden bij het uitkiezen van de kleuren van je behang, je bank, je plafond én, jawel, je gordijnen! Daarom leggen wij je in deze blog precies uit wat voor invloed de kleuren die je kiest hebben op jouw interieur! Na het lezen van deze blog kies je de kleur gordijnen die bij jouw inrichting past.

Waar je rekening mee moet houden

Kleur is van invloed op meer elementen dan je aanvankelijk zou denken. En hier moet je rekening mee houden tijdens het uitzoeken van je nieuwe raamdecoratie! Wees je er daarom van bewust dat kleur gordijnen van invloed is op de ruimtelijke aspecten van je woning én op jouw gemoedstoestand. Hoe dat kan? Dat lees je hieronder.

roze gordijnen

Ruimtelijk effect

Met kleur kun je de ruimtelijke aspecten van jouw woning highlighten. Zo kun je je ruimtes bijvoorbeeld hoger en breder of juist lager en smaller uit laten zien door slim gebruik te maken van kleuren. Wil je dat je woonkamer hoger oogt? Maak dan de muren donker en het plafond licht. Moet ‘ie juist lager lijken? Doe het dan andersom! Hetzelfde geldt voor de breedte van een woning. Moet de kamer breder lijken? Maak dan de ene muur donker, en de tegenoverliggende muur licht. Dit effect kun je bereiken door je muren te verven, maar je kunt natuurlijk ook gebruik maken van donkere en lichte raamdecoratie!

Warme of koele kleuren?

Houd er bij het kiezen van de kleuren van je gordijnen ook rekening mee dat warme en koele kleuren verschillende effecten hebben op de ruimtelijke aspecten van je woning. Naast dat kleuren je gemoedstoestand beïnvloeden, zorgen ze er namelijk ook voor dat je ruimte groter of kleiner lijkt. Warme kleuren komen bijvoorbeeld meer op je af en maken de ruimte intiemer, wat ideaal is voor grotere ruimtes. Koele kleuren stralen rust uit en zijn daarom meer geschikt voor kleinere ruimtes. Warme kleuren zijn bijvoorbeeld rood, oranje en geel, terwijl groen en blauw de koelere kleuren vormen.

Gemoedstoestand

Kleur schijnt ook van invloed te zijn op jouw gemoedstoestand. Zo werkt rood stimulerend en activerend, terwijl blauw juist rustgevend en vredelievend is. Geel is energiek en stemt de kijker vrolijk en positief, terwijl het ook zorgt voor focus en doelgerichtheid. Oranje is daarmee een soort combinatie tussen rood en geel: het werkt stimulerend op een enthousiaste manier en zorgt voor een stimulering. Groen is de kleur van de natuur en zorgt voor ontspanning en rust. Wit straalt vrede uit en kalmte uit, terwijl zwart elegantie en stijl uitdrukt.

Lichtinval

Tot slot moet je ook nog rekening houden met de hoeveelheid lichtinval je in de ruimte waar je je nieuwe raamdecoratie op gaat hangen hebt. Lichte kleuren weerkaatsen licht van buiten namelijk meer, waardoor je daardoor al snel een nóg lichtere kamer krijgt. Donkere kleuren absorberen het licht daarentegen meer. Waar je uiteindelijk voor kiest hangt natuurlijk af van welk effect je wilt bereiken, maar lichtinval is in ieder geval iets om even aan te denken als je de kleur van je nieuwe raamdecoratie kiest.

Kleuren bij Trisq.nl

Bij Trisq.nl vind je raamdecoratie in allerlei verschillende kleuren. Onze standaard maten zijn al in meerdere kleuren verkrijgbaar, maar bij onze op maat gemaakte raamdecoratie heb je vaak de keuze uit tientallen kleuren! Zo zijn de lichtdoorlatende rolgordijnen in wel 64 kleuren verkrijgbaar! Bekijk alle op maat producten om precies de kleur te kiezen die jij voor ogen hebt.

Anderen lazen ook:

Geef een antwoord

De waardering van trisq.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 246 reviews.